fredag 5 juni 2015

Årets projekt: Blomsterterrassen

Nog inte på många år kommer jag att kunna göra ett så här stort projekt vid sidan om. Visserligen har jag en liten och en halv att pyssla om och leka med samtidigt men på något sätt går det. Långsamt men säkert. Många timmar av planering och modellbygge har hittills iaf hjälpt i själva byggandet.

Problemet: ... var att jorden i slänten inte hölls på plats av perennerna utan eroderade med varje regnskur. Mer och mer jord sköljs ner och mindre är var uppe. Dessutom hade kirskålen tagit över hela ytan till sin fördel och gick inte att få bukt med. (om man inte sitter bredvid och rycker varenda litet blad som tittar upp)

Lösning: En terrass med odlingsbäddar! Här ska irisarna, lupinerna och funkiorna flytta in igen och mysa ihop med några nya kompisar: tulpaner, julros, rosor, pioner, kantnepeta, stäppsalvia, liljor, isop, marton.. Ni förstår, perenner allihopa. Ingen frukt- och grönsaksodling förutom i lådan längst upp där en hallonhäck ska avskärma det nya "rummet" från jordgubbslådorna på kullen. Inget ätbart? Jo, för att jag ska kunna bygga med tryckimpregnerat virke och slippa göra om allt inom närma åren. 

Kvar att göra: En hel del. Stödregel till trappstegen. Två kompostfack vid sidan. Gräva ner stockarna längs med övre kanten. Bygga portal och hallonstöd. Jo, och inte minst växterna ska planteras, dvs lådorna måste preppas med markduk, silat jord och ny jord och gräva, gräva, gräva...

Men. Idag fick vi iaf den stora konstruktionen klar. Del 1 av 20 ;)

Stort stort tack till farfar för all hjälp!


Perenner rensad, flyttat till temporär förvaring. Telestolparna ska slängas ändå.

Min fina vinkel på 18,5 grader

Ram 1 av 4


6 bäddar i varje del

2 av 4 klara

Trappa i mitten


Trappsteg med rillad trall

Trappa klar (nästan)
 

Del 3 av 4 klar

Mycket jord behöver skottas bort

Del 4 av 4 klar! Jippi!

Färdigt!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar